Aday NKÜ

Bilim ve Teknoloji

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bilim ve teknoloji üretebilen, ürettiği bilim ve teknolojiyi toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürebilen, dünya bilim ve teknolojisine katkıda bulunan saygın bir Üniversite olma yolunda emin adımlarla yürümektedir. Bu amaçla gerçekleşen faaliyetlerimiz bilim ve teknoloji alanındaki uluslararası ilişkilerimizi geliştirerek, ülkemizin araştırma ve yenilik kapasitesinin tanınmasına, dolaylı olarak da ülkemizin uluslararası ilişkilerde hak ettiği yeri almasına katkı sağlamaktadır.

Üniversitemiz bünyesinde kurulan TEKNOPARK ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi (NKUTEK) ile sanayimize bilimsel anlamda destek ve katkı sağlamaktayız. OSB’ler ve KOBİ’lere yönelik AR-GE çalışmaları da yapan ve bunları destekleyen Üniversitemiz, bu doğrultuda başta Valiliğimiz ve ilgili kurum ve kuruluşlarla, Trakya Kalkınma Ajansı, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, KOSGEB, Ticaret ve Sanayi Odaları ile işbirliğine giderek Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER)’in de kuruluşunda yer almıştır.

Üniversitemiz, bilimsel araştırma proje desteklerinin yanı sıra, üniversiteler, yerel yönetimler, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları arasında eşgüdüm sağlamakta, işbirliğini geliştirecek platformlar oluşturulmasına katkıda bulunmaktadır. Bu amaçla 3 Enstitü, 16 Uygulama ve Araştırma Merkezi ve araştırmacılar tarafından yönetilen bilimsel araştırma proje tekliflerinin değerlendirilmesi, kabulü, desteklenmesi, bunlara ilişkin hizmetlerin yürütülmesi, izlenmesi, sonuçlarının değerlendirilmesi ve kamuoyuna duyurulması ile ilgili çalışan Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ile faaliyetlerimiz devam etmektedir.

Uygulama ve Araştırma Merkezlerimizden ‘Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (NABİLTEM)’, üniversite birimlerinin ortak ihtiyacı olan ileri araştırma düzeneklerini temin ederek, üniversite bünyesinde veya merkeze bağlı olarak kurulan AR-GE birimlerinde ortak kullanıma sunmak amacıyla kurulmuştur. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Trakya Verimlilik ve İnovasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRAVİM)’ ise üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile enerji ve üretim verimliliği ekseninde işbirliklerini geliştirmek, geliştirilen işbirliklerini sürdürülebilir kılmak, bu kapsamda akademik bilginin sanayi ve toplum ile entegrasyonunu sağlamak, Üniversitemiz akademisyenlerinin, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin üretim ve hizmet sektöründe katma değer yaratan, istihdama ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefleyen çalışmalar gerçekleştirmesini sağlamak, verimlilik ekseninde ulusal ve uluslararası projeler üretmek için aynı çapta işbirlikleri tesis etmek için kurulmuştur. ‘Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (NKUZEM)’, uydu, ses, grafik, bilgisayar, çoklu ortam gibi araçların yardımıyla eğitimi uzaktaki öğrencilere ulaştırarak, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, daha geniş kitlelere eğitim hizmeti götürmek, farklı mekânlardaki uzmanlardan yararlanmak ve her bireye kendisine uygun hız ve yöntemle öğrenme imkânı sağlayarak ihtiyaç duydukları eğitimi vermek için kurulmuştur. ‘Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DHUAM)’ ise uluslararası etik standartlara uygun şekilde deney hayvanlarının üretimi, temini ve bakımının yapılması ile hayvanların etik ölçüler içinde bilimsel çalışmalarda kullanılmasına olanak sağlanmak maksadıyla kurulmuştur.

Tarımda bitki biyoteknolojisi ve moleküler genetik alanında yeni hedefler ve yeni stratejiler ortaya koymak adına Ziraat Fakültemizin Naip’te yer alan ZİRAATbiyotek adlı merkezinde ise bitki doku kültürü ile yılda bir milyon bitki üretilmesi hedefleniyor. Köseilyas’ta yer alan Ziraat Çiftlik Park ile de hayvancılıkta tarımsal biyoteknoloji uygulamaları gerçekleştirilmektedir.