Aday NKÜ

ULAŞIM BİLGİLERİ

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Değirmenaltı Yerleşkesine şehir merkezinden düzenli olarak özel halk otobüsleri ve minibüsler sık periyodlarla ulaşım sağlamaktadır.

Tekirdağ ili İstanbul, Ankara ve İzmir kentlerini Avrupa'ya bağlayan uluslararası karayollarının geçiş noktasıdır. Türkiye’nin en önemli karayollarından D-110 (İpsala – Silivri arası) Uluslararası Karayolu üzerinde bulunması nedeniyle Tekirdağ’a ulaşım kolaydır. E-80 (TEM), E-84 ve D-100 (E5 diye de bilinir) karayolları il sınırlarından geçmektedir.

İlimizin bazı önemli şehirlere uzaklığı şöyledir: İstanbul-Tekirdağ arası 132 km. (Otobüsle yaklaşık 2 saat), Ankara-Tekirdağ arası 585 km. (Otobüsle yaklaşık 8 saat), İzmir-Tekirdağ arası 505 km. (Otobüsle yaklaşık 10 saat).

İstanbul’dan Tekirdağ yönüne ulaşım oldukça rahattır. Sabahın erken saatlerinden itibaren her yarım saatte bir karşılıklı otobüs seferleri düzenleyen çok sayıda seyahat şirketi bulunmaktadır. Ayrıca kent merkezinden Ankara, İzmir, Çanakkale, Edirne, Eskişehir gibi illere de her gün belirli saatlerde sürekli otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Yolcu taşımacılığında kara ulaşımı daha yaygın olmakla birlikte uluslararası ticaret, denizyolu ulaşımını ağırlıklı olarak kullanmaktadır. Trakya ve Marmara Bölgesi’nin ithalat ve ihracat trafiğinin temel noktası Tekirdağ Limanları’dır. Tekirdağ Süleymanpaşa ve Barbaros’tan Marmara ve Avşa adalarına sürekli feribot seferleri düzenlenmektedir. Süleymanpaşa’daki Ceyport ve Barbaros’taki Asyaport ile il merkezine 39 km. uzaklıkta bulunan Marmara Ereğlisi ilçesindeki Martaş Limanı deniz ticaretinin yoğun yapıldığı ulaşım merkezlerinden biridir. Buradan da adalara feribot seferi vardır. Asyaport ise Türkiye’nin en büyük kapasiteli konteyner limanıdır. Bu limanlardan ayrıca yurtdışına Ro-Ro seferleri de vardır.

İstanbul Havalimanı’na doğrudan otobüs seferleri mevcuttur. Kentin havayolu ulaşımını sağlayan Çorlu Havaalanı ise uluslararası hava taşımacılığına da açıktır. Rusya Federasyonu başta olmak üzere yurtdışındaki çeşitli kentlere charter seferleri düzenlenmektedir. Yurtiçi yolcu taşımacılığında ise İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Erzurum, Kayseri ve Trabzon illerine belirli aralıklarla uçuş seferleri gerçekleşmektedir.

Tekirdağ, Avrupa'ya giden demiryolları ağının önemli noktalarından biridir. İl merkezi olan Süleymanpaşa’da bir tren garı mevcut olup Ceyport limanına kadar demiryolu yük taşımacılığı yapılmaktadır. Çerkezköy ve Muratlı ilçeleri ise Avrupa ve Balkanlar ile doğrudan bağlantılıdır ve demiryolu ulaşımının daha işlek olduğu merkezlerdir.  Edirne Uzunköprü’den gelip Çorlu üstünden ve Çerkezköy’den İstanbul yönüne tren seferleri de mevcuttur.